Thursday, 10 December 2015

Aku, dia & lavender.

Dalam tahun ni dah 3 kali aku dapat tapak meniaga kat MARDI CAMERON HIGHLANDS. Banyak kali dengar orang cite pasal taman lavender ni tapi tak pernah sampai. Aku ni memang suka bau lavender, pewangi kereta, pewangi baju mesti aku pilih lavender. Kali ni naik aku dah cakap nak juga pegi taman lavender dan kebetulan ada masa yang terluang sikit hari ni dia tunai kan lah permintaan aku.. Hehehe.. 

Perjalanan dari brinchang sebenar nya ambil masa dalam 15 ke 20 minit je tapi sebab kan musim cuti sekolah dengan depa dok betul kan jalan.. Dalam sejam juga baru nak sampai. Huhuhu.. 


Taman lavender ni lebih dekat kalau naik dari simpang pulai. Lepas tu korang boleh naik sikit lagi sampai brincang (wajib singgah pasar brinchang !!!! Rugiii tak pegi.. ) tapi kalau yang naik dari tapah korang ikut jalan nak turun ke simpang pulai. ( Faham tak ape aku cuba sampai kan ni? Susah sangat korang waze je la ye. Hahaha )

Dari luar aku dah teruja nak masuk sebab serius la memang best tempat ni. Nak parking pun senang dan bayaran masuk cuma RM 6 ( dewasa ) RM 4 ( kanak2 umur 5 - 12 tahun ). Tempat ni depa dah siap buat laluan masuk dan keluar jadi kita takde la berlanggar bahu orang nak keluar. Ikut je laluan korang akan dapat pusing 1 taman ni. Walau pun tempat ni chinese punya tapi depa prihatin la tentang kita.  Kat tengah-tengah kecantikan pemandangan yang damai ni depa bina surau untuk kita solat. Tenang dan mendamai kan. Sini nak petik bunga carnation pun boleh tapi bayar laa.. Hahaha.. Nak petik strawberry pun boleh tau ! Grrrr.. Bayor la jgk ! Kihkihkih.. 






Cantik kan ?? tu sikit je.. Ada lagi gambar2 untuk korang cuci mata. Termasuk la pic kitorang. Hahaha.. Tak suka tengok korang pandang je lah pemandangan belakang kitaorg yang cantik tu.. Abai kan kami.. Hohoho..

  





Kat laluan nak keluar ada mcm2 jualan dan paling aku excited ada 1 kedai jual semua yang di buat dari lavender.. Perrgghhh.. Geraaaammmm weeehhh !!! Aku kena istigfar panjang depan kedai tu..penjagaan badan dari lavender, cenderahati pun cantik2 sangat. Aku mcm hilang akal tengok warna purple tu. Hahaha..Pintu toilet pun purple. Dalam aku tak tau la sebab tak masuk. Hehehe..

Nah ! Aku belanja lagi pic untuk korang ! Kalau nak lebih lagi datang sendiri kat sini dan nikmati lah pandangan yang MasyaAllah cantikkkk sangat.








Haaaa... Cantik tak ??? Ke aku je rasa cantik? Hahahaha... Bagi aku, memang puas hati dan aku nak datang lagi.. Berbaloi - baloi habaq hang ! (^_^)

Sooo..harap nya dengan sedikit bebelan aku ni dapat la bantu kengkorang yang tak tau nak ke mana musim cuti sekolah ni..

Siapa naik cameron jangan lupa singgah MARDI CH kat sana korang boleh tengok macam2 jenis pokok, nak beli pun boleh !

Aku nak tido, mana tau esok bangun dah ada taman lavender sendiri.. Hahaha.. Eleh! Berangan tu free apeeeee... Jeles lettew ! Bye kengkorang ! Muah ciked ! 


Friday, 4 December 2015

My 4th pregnancy Part II

Masa aku nikah plan nya next year baru nak pregnant lagi. Dia kalau boleh memang nak baby terus sebab dia memang suka budak-budak. Lama gak aku fikir kan sampai la aku terdetik hati tak baik tolak rezeki.. Ada orang dah lama kawin nak baby tapi tak dapat , di buat nya Allah tarik pula nikmat tu kat aku mcmana kan. Tak nak tak nak tup tup terus tak dapat. Huhuhu..

So, aku decide untuk pregnant memandang kan aku bukan la muda belia lagi. Makin lambat makin risiko pula nanti. Alhamdulillah, masa trip kerja ke Johor aku curi-curi buat pregancy test dan yippie !! Positif ! Aku tak bagitau dia lagi masa ni. Esok pagi nya masa dalam kereta dok dengar berita pasal ct nurhaliza pun pregnant. Kami dok sembang la pasal dia di jangka bersalin bila bla bla bla.. Pastu aku saje tanya tahun depan puasa berapa haribulan eh? Raya ?

Dia cakap bulan 7 kot. Owh.. Kira sempat la I nak makan sedap-sedap dulu sebelun baby keluar. Sama dengan ct la kot kan. Sebab rasa nya baby keluar hujung bulan 7. Dia sengih sambil cakap eh ! Dah confirm ke ? Pandai2 je ni teka. Aku pun....... keluar kan pregnancy test tunjuk kat dia. Confirm ke ? Dia sengih pastu gelak then jerit woohooo.. woohooo.. pastu gelak besar then senyap kejap. Pastu dia gelak balik sambil pegang dada cakap mcmana la rupa anak kita nanti kan syg.. Mata , kulit ikut u, hidung mancung hensem mcm i.. Hahahahahaha.. Kita orang ketawa je sepanjang jalan tu. Kihkihkih..

Alhamdulillah , dia happy sgt2 dan yerp ! dah tentu aku pun happy giloss sebab memang aku rindu nak pegang baby kecik. Pregnancy kali ni aku tak boleh masuk dapur. Masuk je rasa sesak nafas, tengok ikan ayam semua kembang tekak. Nak air ke makan ke dia atau bibik yang ambik kan. Aku menyampah gila tengok dapur tu. Huhuhu. Nak baring diam je buat semua benda pun tak nak kecuali bab kerja. Mungkin sebab dah sebati dengan aku bab keje mesti kena paksa diri keje!

Alhamdulillah, naik flight ke sarawak pun aku ok. Tak de loya ke hape cuma memang tak boleh makan ayam ikan. Tengok yang mentah lagi la loya. Huhuhu.. Sepanjang keje di sarawak selama 7 hari alhamdulillah di permudah kan urusan aku. Tak ade aku susah kan dia sgt setakat aku duduk kejap sebab susah nak bernafas gitu je adalah. Malam sakit kaki minta urut dia urut kan. Tengah malam sakit pinggang minta usap dia usap kan.

Moment yang buat mata aku masuk habuk bila dia beria belikan gift untuk aku. Bukan satu tapi dua. 1 sempena hari jadi dan 1 tanda terima kasih. Sambil dia pegang perut dan cakap terima kasih sebab sudi pregnant kan baby dia. Mungkin bagi orang lain itu perkara biasa tapi dah nak masuk 4 ini lah pertama kali aku dengar ucapan tu. Benar lah kata orang pilih suami lihat bagaimana dia melayan ibu nya in shaa Allah macam tu juga dia akan melayan kita sebagai isteri. Dan aku syukur sangat cara dia layan mak aku mcm mak dia.

Aku bukan jenis yang suka meminta minta. Bukan jenis yang mahu kan itu dan ini tapi dia sentiasa sedia kan yang terbaik untuk aku. Kadang2 aku termenung, macamna lelaki ini datang dalam hidup aku dan beri apa yang selama ni aku perlu. Kalau di tanya soal bahagia, jawapan nya semakin hari aku semakin lupa mcmana lelah nya kehidupan aku sebelum ni. Kalau lah aku dapat ucap kan terima kasih pada yang pernah singgah dalam hidup dia dan memilih jalan untuk melepas kan dia. Sebab kan  depa pilih untuk pergi la aku jumpa dia . Huhuhu.. So.. Thank you !

Untuk single mom kat luar sana, jangan pernah takut dengan status kita. Kita stronger than others sebab tu Allah uji kita dan letakkan la segala nya pada sebaik-baik perancang iaitu DIA. Allah uji menarik 1 nikmat dan di ganti kan dengan sesuatu yang lebih baik. Pilih yang sayang kita bukan kita  je yang sayang kan dia. Yang penting dia terima anak2 mcm anak dia.

Ok, dah la.. tiap kali aku tulis mesti panjang lebar kan. Menyampah plak orang baca konon nya mcm aku sorang je ada laki. Huhuhu.. Aku just share pengalaman dan kisah dongeng tak seberapa aku ni. Tapi xde la putera raja naik kuda ye.. Hahahaha..

Doa semua urusan aku di permudah kan. Doa kan kebahagian rumah tangga aku. Doa kan di berikan waktu dan kesempatan untuk melihat anak2 aku membesar menjadi anak yang soleh dan solehah. Amiin.

Terima kasih kat korang yang sudi baca tulisan aku kali ni. Aku bukan kimK tolong jangan kecam aku! Eh ! Hahahaha.. Bye uolls (^_^)

Wednesday, 25 November 2015

My 4th pregnancy

Assalammualaikum wbt..

Aku tak berapa gigih update blog. Hahaha.. sebab kan aku malas nak transfer gambo2 kat laptop. Sekarang laptop pun dah merajuk dgn aku. X mau hidup2 dah.. baruuuu laaa gigih cari samsung tab yg byk berjasa kat aku masa mula2 niaga dulu..hehehe..

Aku tulis entri ni buat bacaan ank2 aku nanti bila aku dah xde ke.. x dgr aku bebel depan2 dengor ler aku bebel kat sini..hihi..

Dulu.. aku plan nak stop pregnant bila masuk umur 30 tahun..tp.. itu lah aku ni manusia yang boleh merancang tapi Allah yang izin kan semua nya berlaku..

Chop ! Chop ! Kalau korang follow aku kat blog tp x follow aku kat fb mesti korang pelik kan.. dah jadi ibu tunggal tp bleh pregnant plak ??huh ?? Aku rujuk blk kah ??apakah?? Hahahaha... tak laaah..

Kisah aku dgn jimmy dah tersimpan rapi.. kami berbaik dan kdg2 ada gak gaduh2 sikit soal anak2 je.. tak lebih dan x kurang..
Hak dia sbg bapa jgn kita nafi kan.. jgn kerana ikut kan ego kita emosi anak2 yg terkorban.. mana yg wajib kita tuntut..mana yg dia x mampu kita lebih kurang kan.. jgn terlalu ikut kan hati.. bertindak jgn ikut emosi.. panjang lg masa depan anak2..

Alhamdulillah..aku pun x sangka jodoh aku secepat ni.. kenal semasa hadir seminar usahawan di bangi.. bila seminar usahawan ni biasalah.. memang semua kita kawan sbb usahawan kan. Dr situ aku kenal dia.. boleh kata tu 1st time ktorg jmpa la. Aku dgn geng aku dia dgn geng dia terlambat nak p perasmian kementerian pertanian kat putrajaya.

Tiada perasaan ape2.. berkawan seperti org lain.. hari berlalu pergi..cheeeewaaaaahhh... ala2 drama gitu kan.. hahaha.. xtau nak cakap mcmana.. kami memang hanya kawan dan masa tu musahil bila di fikirkan akan bertemu jodoh lagi.. sebab trauma dan memang fikir boleh ke org lain syg dan jaga anak2 aku mcm anak sendiri ( byk sgt tengok drama mak mertua kuuu kott.. kahkahkah )

Sebenar nya 1st time lepak2 masa seminar dia dah bgtau status dia.. pernah berkahwin dan x de anak.. so.. bila dia buka mulut ajak nikah tu aku x la terus menolak sebab dia dah ada pengalaman hidup berumah tangga. Bila aku persoal bab umur dgn status aku yang dtg dlm bentuk buy 1 free 3 ni.. dia ( ibu tunggal ) bagi jawapan yang simple tapi terkesan kat aku..

Banyak kali dah aku tolak dengan alasan dia masih boleh je pilih anak dara dan yang muda utk jadi isteri.. jawapan dia masih sama mcm sblm ni..aku xnak serabut aku bg kata dua kat dia.. kalau betul yakin dgn apa yg dia nak jumpa mak aku.. kalau mak ckp ok..aku terima tp kalau mak k.o aku ikut ckp mak. Dulu aku kawin xde restu.. kali ni aku nak kerberkatan dalam hidup aku dan aku perlu kan restu mak. Alhamdulillah..ujian demi ujian mak bagi dan akhir nya mak cakap O.K..

Mcm tu jgk restu dr ibu dan ayah dia.. aku perlu kan restu depa dan aku dh ckp awal2 kat dia.. aku x nak perkahwinan tanpa restu.. alhamdulillah.. walaupun mula nya ada sikit la isu tapi Allah permudah kan.. nikah pun rasa mcm main2 je sbb memang xde proper planning.. tanya pejabat agama tarikh kosong terus booking p nikah.. hahaha.. nanti lah aku share dgn korang bab tu ek.. sebab tu ramai terkejut bila aku post kat fb cheq dah menikah.. hahahaha..

Terus terang cakap aku masih dalam trauma dengan pengalaman yg dulu tp dalam masa aku ingat pesan paksu aku.. kita patut bersyukur tak semua org di beri peluang kedua.. dulu aku bercinta lama baru nikah.. la ni aku rasa nikmat bercinta slps nikah.. hahaha.. kalau tanya aku.. betul kata org bercinta lps nikah itu lagi baik.. nak buat pe pun semua halal.. cuit cuit pun dh dpt pahala.. pegang tangan je pun dah gugur dosa2 kecil + dpt pahala.. korang tengok muka pasangan pun dapat pahala... haaa.. senang sangat kan nak dapat pahala.. hehehehehe..


Hohoiiii ! Panjang dah aku merapu sampai lupa kat tajuk entri ni.. huhu.. next entri la aku share dgn korang.. kita buat part 2 naa.. tunggu mood rajin aku mai balik.. kihkih.. aku lapor nak g makan jap.. hehehe..


Bye kengkorang ! Terima kasih daun keladi.. next time mai la singgah lagi.. muuuah ciked ! (^_^)








Sunday, 26 July 2015

JUS KUNYIT

Assalammualaikum..

Baru ber kesempatan nak cerita pasal jus kunyit.. Alhamdulillah.. seronok dapat kongsi dengan korang yang kat luar sana yang mungkin ada masalah sama macam aku. Dulu aku ni tak berpantang betul macam orang pantang.. sebab aku kena cari duit nak hidup..kalau aku tak cari mau tak makan aku semua..hahaha..

Masa tu mak pun bising sebab aku tak berpantang betul2 tapi aku takde pilihan lain.. dalam pantang kan umar ( yang bongsu setakat ni..hahaha ) minggu ke 2 pantang je aku dah start amik tempahan,drive kete buat delivery sana sini dan masa tu lah aku jumpa k bulan..

Aku selalu berdoa semoga di beri kesihatan yang baik untuk aku terus cari rezeki untuk anak2 aku dan Allah itu Maha Mendengar.. ok..dah habis cite bab aku.. emosi betul kan kalau cite hal dulu.. huhuhu..

Jus kunyit ni di formulasikn daripada ramuan turun temurun.. rahsia kembali dara semua dalam 1 botol ni.. Antara bahan utama yang di guna kan kunyit,asam jawa,madu,halia,daun kelulut,daun cekur dan temulawak.. Bagus di amalkan dari anak dara sampai la kita yang dah beranak pinak ni..

Kelebihan jus kunyit menurun kan berat badan , melancar kan peredaran darah , sengugut , period tak teratur, mengetat kan miss v, menaikkan payudara dan punggung ,menghilang kan bau badan, menyembuh kan luka dalaman selepas bersalin normal / c zer , membantu memberi tenaga.

Rahsia wanita moden kembali dara. Dalam pantang dulu kena paksa minum air kunyit sebab nak cepat baik kan luka dalaman sekarang tak payah dah..dulu tutup hidung bagai bila nak minum..hehe.. tapi betul kata org tua2.. yang manis tu racun yang pahit tu la ubat paling mujarab..

Suami ni jarang nak cakap tak ketat ke, suh kurus ke ape ke sebab dia nak jaga hati kita.. jadi kita sendiri la kena pandai2 jaga badan dan faham apa masalah kita. Keputihan buat miss v ber bau tak kan nak biar kan je.. buat sesuatu..jangan di biar kan mcm tu.. huhuhu..

Siapa nak order boleh sms/whatsapp aku 017 2011 185 untuk harga kasih sayang laga2 pipi punya.
 
 
 
 
 
 
 
 
1 botol 250 ml untuk 2 minggu.
 
cara pengambilan :
 
2 sudu pagi 2 sudu malam
 
 









Friday, 24 July 2015

selamat hari raya !!

assalammualikum...

lama aku tak membebel kat sini. mood malas tu makin menjadi-jadi padahal banyak je benda yang aku nak cite kat korang.. hahaha

nak cite bab puasa kita dah masuk raya.. nak cite pasal raya gambar2 raya aku semua dalam hp.. ni aku guna pc abang aku so..malas lah nak transfer mansfer ( perkataan baru ..hahaha ) kat pc orang kan,

Apa pun alhamdulillah.. raya tahun pertama aku sebagai single mum.. kekok sket tapi nasib baik ada mak dan bibik tolong aku kalu tak susah gak aku nak handle 3 orang budak kecik tu.. semua persiapan aku buat sorang, bab bli baju tu aku angkut semua pegi skali bli sikit2.. pagi raya semua sedondon..vaaaahhh.. still meriah hokey..

raya ke 2 aku otw nak ke melaka jalan2 dengan mak aku drop anak2 kat jimmy sebab dia kata selasa dia dah start keje.. anak2 semua faham tak de pun yang menangis ke hape..semua ok dan excited nak raya dengan papa depa.. cuma drama air mata sket la time tu.. bibik nangis,mak nangis.. aku??? aisshhh.. banjir gak la tapi mcm biasa.. kontrol gitu kan.. hihihi..

macamana pun dia tetap papa anak2 aku.. aku takkan pisah kan. takkan buruk kan.. jodoh aku mungkin setakat tu je tapi anak2 ni zuriat kami.. bersatu lah demi anak2 bukan bersatu tu maksudnya bersama semula tapi cukup sekadar kita ketepi kan rasa marah,benci,sakit hati tu untuk sama2 besar kan anak2. ni saham akhirat untuk kami..

kalau tak didik betul2 apa lah yang akan bantu kita di sana nanti.. aku doa kan dia jumpa orang yang bleh jaga dia lebih dari aku.. jaga anak2 aku kalau aku di takdir kan pergi awal dari depa semua.. insyaallah aku tau dia pun nak yang terbaik untuk anak2.. tak de ape nak di gaduh kan.. sooooo... kita enjoyy !! eh ! hahahahaha..

ok,lah korang..aku tak tau nak bebel pe lagi ni.. banyakkk sebenar nya tapi belum sampai idea menulis tu.. kalau rajin mau 2 ke 3 entry sekali aku up kang..kalau malas ??? hambekkk ko.. berbulan terbiar terbengkalai.. hahaha..

selamat hari raya aidilfitri kengkorang semuaaaa... maaf zahir dan batin..

Monday, 18 May 2015

Selamat hari jadi sayang

18/5/2015 - anak kecil ni lahir 2 bulan lebih selepas aku lahir kan ammar..
Aku ingat lagi masa tu.. bawa mak g kpj tawakal nak tengok k yang baru lps bersalin..

Sampai sana.. abg yang sambut kami..tunjukkan mana baby girl dia.. kami gelak sebab si kecil ni lahir dengan berat 3.99 kg dan nasib baik k yang pilih untuk lahir kan secara czer sebab anak ke 3 dia lahir czer jgk..

Sebelum masuk ot berat baby x la sebesar tu tapi bila keluar ternyata dia mmg semangat.. hahahaha..

Aku selalu kagum tengok cara abg yang layan k yang.. rasa nya tak ada sket pun yang kurang dalam setiap layanan dia.. Alhamdulillah.. dia suami / anak dan ayah yang baik..

hari jadi si kecil ni.. demam rindu pada ayah nya.. mana kan anak sekecil ni faham.. terus dan terus bertanya.. mana ayah.. Allah.. Allah.. Allah..

Membaca status k yang je buat kan airmata aku xleh nak tahan dah.. aku pun rindu arwah.. ni kan pulak anak kecil ni..

Aku rindu nk dengar dia berdengkur bila ramai2 berkumpul.. hehehe.. aku rindu nak dengar suara dia yang kdg2 menyanyi dengan penuh perasaan.. aku rindu dengar dia buat kami semua gelak terbahak bahak 1 kedai makan..

Allah.. Allah.. Allah.. aku rindu.. apatah lagi k yang dan anak2 lain rindu kan arwah.. Allah ..Allah.. Allah.. kuat kan hati kami, Ya Allah..

Sekeping gambar memberi seribu makna buat kami.. rasa seperti dia sangat dekat saat melihat gambar ni..

Sepanjang dia sakit dan dia buat rawatan di PPUM alhamdulillah.. aku sentiasa dengan dia dan k yang.. kehulu ke hilir kami menolak kerusi roda tu.. tertdo kami atas kerusi menunggu giliran pun pernah..

Mencari pederma darah jenis O untuk dia dan mcm2 lagi kenangan yg akan aku simpan.. tenang lah abg yang di sana.. moga Allah cucuri rahmat ke atas roh mu abg ipar ku..

Selamat hari jadi sayang..
Acu tau mcmana sakit nye rindu..

Selamat hari jadi sayang..
InsyaAllah.. ayah baik2 saje di sana..

Al - fatihah
Mohammad Badrul Hisham B Mohd Yusof.
* Pejuang kanser,seorang anak,ayah dan suami terbaik..

Atie Baharain
1221am
19/5/15
Shah Alam

Monday, 6 April 2015

Kasih mama

Betul..

Dugaan demi dugaan datang.. mama tetap cuba senyum walau pun payah.. demi 3 amanah Allah yang ada ni.

Mereka cuma pandai mengata tapi tahu tak depa mama nangis sendirian setiap malam rindu kan kalian? Tak tahu sebab esok nya mama bangkit dgn senyuman seperti malam tadi xde ape2.

Simpan rasa 'sakit' rindu tu jauh dlm hati. Paling kan muka setiap kali lihat ada ibu yang bergurau senda dgn anak2 nya depan mata.

Menahan air mata supaya tak jatuh walaupun dah kabur mata dek air mata bertakung setiap kali terperasan ada budak panggil mama tp bila mendongak rupanya bkn mama.

Dalam hati.. sarat dengan rasa rindu.. rasa cemburu tgk ibu lain dpt membelai anak depan mata.

Belum lagi mama telan setiap kata yang menyakit kan dari org yang rapat dengan kita.

Menahan dada bagai nak pecah bila ada yang kata rumah mereka bukan rumah kebajikan utk anak2 mama ni. Hancur luluh hati ni tapi bertahan dan seret kaki utk terus berjalan.

Mesti pedih hati anak2 mama kalau korang faham ape kata2 pedas yang di lempar kan pada kalian. Ape lah yang kalian faham tentang semua tu kan.

Bertahan syg2 mama. Bertabah la wahai hati.. lakukan demi anak2.. lakukan demi mereka yang terus menerus menghina kamu.

Moga Allah kirim kan sedikit cahaya buat kita di hujung jalan sana.

Sayang kalian bertiga kerana Allah taala. Terus kan menjadi jentera utama untuk mama terus bertahan dan jalan terus utk kita bersama.



Mama,
7/4/15
235am